29 Eylül 2013 Pazar

Kentsel dönüşüm ve şehirlerdeki yenileşme




Kentsel dönüşüm süreci ile şehirler hem depreme karşı daha dayanıklı daha güvenilir hale gelirken aynı zamanda çehreleri de değişecek. O çirkin, çarpık kentleşme görüntüleri ortadan kalkacak.
Eğer siz de geçen yıl yürülüğe giren kentsel dönüşüm yasasından yaralanmak istiyorsanız ilk önce yapmanız gereken Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından yetkilendirilen bir kuruluştan deprem risk raporu almak. Burada yetkilendirilmiş bir kurumdan bu raporu almak çok önemli. Aksi takdirde bakanlık raporunuzu onaylamayacaktır. Eğer bu rapor binanızın riskli olduğunu belirtirse o zaman bina sakinleri 2/3 çoğunlukla anlaşarak binanın yeniden inşaası ya da gerekiyorsa takviye güçlendirmesi için girişimlere başlayabilirsiniz. Binanızı ne şekilde ve hangi inşaat firmasına yaptıracağınıza bina sakinleri olarak siz karar vereceksiniz.
Eğer yasadan yararlanarak binanızı yenilemeya karar verdiyseniz deprem risk raporunuz ile birlikte anlaşmalı bankalara giderek çok uygun şartlardaki kentsel dönüşüm kredisi için başvuruda bulunabilirsiniz. Devletin desteğiyle %0.40-0.50 faiz oranlarıyla 120 aya kadar vade yapılabilmekte. Ayrıca dosya ve noter masraflarını da ödemek zorunda kalmıyorsunuz.
Kentsel dönüşüm ile ilgili merak ettiğiniz pek çok soruya İstanbul Kentsel Dönüşüm Derneği’nde cevap bulabilirsiniz. http://www.istanbulkentseldonusumdernegi.org/

22 Eylül 2013 Pazar

CEVİZLİ ÇITIR ÇITIR ŞERBETLİ KADAYIF TATLISI



   Şerbetli tatlı sevenlerin favori tatlısıdır.Hele cevizli tatlı sevenler bayılır bu tatlıya.Benim küçükken yemekten zevk aldığım ,annemin bayramlarda mutlaka yaptığı bu tatlı bugünlerde pek yapılmasa da yinede gönüllerde yeri hep vardır.:))
Malzemeler:
-yarım kg tel kadayıf,
-2 kase çekilmiş ceviz,
-200 gram tereyağı,
Şerbeti için:
-3 su bardağı şeker,
-2,5 su bardağı su,
-3-4 damla limon suyu
Süsleme için:
Çekilmiş fıstık
Yapılışı:
-İlk önce şerbetini yapıyoruz.Derin bir tencereye su ve şekeri ilave edip kaynamaya bırakıyoruz.
-Kaynadıktan 10 dakika sonra limon suyunu ilave edip bir kaşım kaynatmaya devam ediyoruz.
-Daha sonra şerbetimizi ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz 
-Kadayıflarımızı küçük parçalara ayırıyoruz.Tereyağını eritip kadayıfla iyice harmanlıyoruz.
-Kabımızın tabanını yağlıyoruz.Kadayıfımızı ikiye ayırıp tepsimizin tepsinin tabanına iyice bastıra bastıra yerleştiriyoruz.
-Düzenlediğimiz kadayıfın üstüne çekilmiş cevizimizi eşit bir şekilde yayıyoruz.
-Daha sonra üzerine kalan kadayıfı yayıp sıkıca bastırıyoruz.
-Daha önce ısıtılmış fırında 175 derecede altı üsttü kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
-Kadayıf piştikten sonra fırından alıp 5 dakika kadar bekleyin ilk sıcaklığı geçtikten sonra ılıttığımız şerbeti kadayıfımızın üstünden gezdiriyoruz.
-Tepsimizin sütünü başka bir tepsi ile kapatıp 2-3 dakika şerbetini çekmesi için bekliyoruz. Daha sonra üzerine kapattığımız tepsiyi alıyoruz.
-Kadayıfımızı dilimleyip fıstıkla süslüyor ,dondurma,kaymak veya  sadece bir şekilde ikram ediyoruz.
Afiyet olsun
Not:
1- Tatlınızın yumuşacık olmasını istiyorsanız şerbetini döktükten sonra üzerini bir tepsiyle kapatabilirsiniz.Bir yarım saat beklesin yumuşacık bir tatlı olur.
2-Ama ben çıtır çıtır severim diyorsanız şerbetini döküp üzerini 2-3 dakika kadar tepsiyle kapatın sonra hemen açın ki çıtır çıtır kalsın.

17 Eylül 2013 Salı

DOMATES SOSLU MAKARNA

Maşallah ne yağmurdu öğle okul çıkışı bir ıslandım ki sormayın.Rahmettir berekettir ama şemsiyesizde yakalanmamak gerektir. :))
Malzemeler:
-1 paket makarna
-3 tane orta boy domates,
-1 tane orta boy soğan,
-1 tane yeşil biber,
-1 çay bardağı zeytin yağı,
-tuz,karabiber,kırmızı biber
Yapılışı:
-Makarnayı üzerindeki tarife göre haşlıyoruz.Makarnamız haşlanırken bizde sosunu hazırlayabiliriz.
-Tencereye 1 soğanı yemeklik doğruyoruz,Zeytinyağını ekleyip soğanları sararıncaya kadar pişiriyoruz.
-Daha sonra biberleri küçük küçük doğruyoruz,soğanların üzerine ekliyoruz.3-4 dakika kadar pişiriyoruz.
-Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğruyoruz.Karışımın içine ekleyip pişmeye bırakıyoruz.
-Piştikten sonra üzerine tuz,karabiber,pul biber ekleyip haşladığımız  süzdüğümüz makarnanın üzerine ilave edip karıştırıyoruz.
Afiyet olsun


15 Eylül 2013 Pazar

YAŞASIN OKULUMUZ

 Her sene okulların açıldığı ilk gün bende okula yeni başlayan çocuklar gibi heyecanlanırım.Çok özlediğim bir sevgiliyi görmek gibi birşey bu.Öğrencilerle anlam kazanıyor okullarımız.Bu güzel günleri hep güzelliklerle hatırlamanız dileğiyle.Tüm eğitim camiasının ilköğretim haftasını kutlar ,başarılar dilerim.:)))
YAŞASIN OKULUMUZ
Daha dün annemizin
Kollarında yaşarken,
Çiçekli bahçemizin
Yollarında koşarken.
Şimdi okullu olduk,
Sınıfları doldurduk.
Sevinçliyiz hepimiz,
Yaşasın okulumuz !
Okul yurt güneşidir.
Bize bilgiler saçar.
Annemizin eşidir,
Severek kucak açar.
Okul insanlık yolu,
Her yanı şeref dolu.
Sevinçliyiz hepimiz,
Yaşasın okulumuz !

14 Eylül 2013 Cumartesi

ÇÖREK OTLU KAHVALTILIK PEYNİR

  İyi hafta sonları herkese.Okullar başladı mini mini birler artık okulda.Rabbim hepsine zihin açıklığı versin inşallah. Pazarteside diğer sınıflar başlayacak ve okullarımıza renk gelecek. Onlar olmadan okulların ne tadı var ne tuzu.Özledim yavrucaklarımı bakalım neler yaptılar tatilde.Merakla bekliyorum.Kilo aldılar mı boyları uzadı mı ....Gelelim bir hafta sonu klasiği haline gelen kahvaltı tariflerimize:))   
 Kahvaltı denince aklınıza ne geliyor?Bizim gibi hafta sonunda geç kahvaltı yapanlardansanız sizde kahvaltıda çeşidi seviyorsunuzdur. Öyle sıradan kahvaltılıklar yerine şöyle değişik bir kahvaltılık arayışı içindeyseniz ki değişiklik iyidir:)) İşte bu çörek otlu peynir size göre. öyle özel bir tarifi yok.Sadece sunum değişik.
Yapılışı:
Bildiğimiz beyaz peyniri dilimleyip üzerinden zeytin yağı gezdirip ,çörek otu ve kekik ekliyorsunuz işte size pratik ama bir o kadar da lezzetli çörek otlu kekikli beyaz peynir.
    Çörek otunun saymakla bitmeyecek faydalarını duyunca bu güzel baharatı sık sık kullanmaya başladım.Sadece ölüme çaresi yoktur onun haricinde bin bir derde devadır deniliyor.Sizde bu şifalı baharattan bol bol faydalanmaya bakın.
Denemek isteyenlere afiyet şifa olsun ..

7 Eylül 2013 Cumartesi

9 KAŞIK PASTASI

Ben öyle çok değişik lezzet denemişimdir ki haydi tarifini ver deseler hemen akıldan veremem illa deftere yada yazılı bir nota bakmalıyım.Ama bu tarif benim gibi ezberi olmayanın bile aklında kaldıysa gerisini düşünün yani. Adı üstünde herşey 9 kaşık:))Bu lezzetli pastayı ilk kez karşı komşum ikram etmişti .Çok hoşuma gitmişti.Geçenlerde de blogcu arkadaşlarımdan  Emel'in  blogunda gördüm ve hemen denedim.Kendisine buradan teşekkürlerimi sunuyorum bu güzel paylaşım için.Sonuç çok güzeldi.Sütlü bir tatlı havasında bir pasta üstelik öyle kalabalık bir aile değilseniz bu tarif tam size göre çünkü çok büyük bir pasta olmuyor.
Malzemeler:
-2 tane yumurta,
-9 kaşık şeker,
-9 sıvı  yağı,
-9 kaşık süt,
-9 kaşık un(tepeleme olacak un),
-1 kabartma tozu,
-1 tane vanilya,
sos malzemeleri:
-2,5 su bardağı süt,
-7 kaşık şeker,
üzeri için:
-1 paket krem şantş,
-1 çay bardağı süt,
-Süslemek için fıstık
Yapılışı:
-Önce kekini hazırlıyoruz.Yumurta,şeker,sıvıyağı,süt,un,kabartma tozu ve vaniyayı sırasıyla ekleyip çırpıyoruz.Unu eleyerek ekliyoruz.Küçük dikdörtgen camda önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 35-40 dakika pişiriyoruz.Keki ılımaya bırakıyoruz.
-Kek pişerken bizde sosunu hazırlayalım.7 kaşık şekeri 2,5 bardak sütle kaynatıp ılımaya bıraklım.
-Kek ve sos ikiside ılıyınca bir kaşık yardımıyla sosu kekin üzerinde gezdirip tamamen soğumaya bırakıyoruz.
-Kek soğuduktan sonra 1 çay bardağı sütle hazırladığımız kremşantiyle pastanın üstünü kaplıyoruz ve fıstıkla süslüyoruz.Buzdolabında dinlenmeye alıyorız.1-2 saat dinlendikten sonra soğuk soğuk servis ediyoruz.Sanki sütlü tatlı tadındaki bu güzel pastayı afiyetle denemenizi tavsiye ederim.
Not:
-Pastayı yapmaya başlamadan önce malzemeleri ölçüp ayarlayıp yanınıza alırsanız daha pratik oluyor.
-Pasta çok güzel kabarıyor.Benim gibi küçük kare borcam kullandıysanız pastanın dilimlerin, küçük tutmakta fayda var.

5 Eylül 2013 Perşembe

KAŞARLI SUCUKLU MENEMEN


Efendim menemen yaz günlerinin vazgeçilmezidir bizim evde. Biraz klasik menemen dışına çıkmaya ne dersiniz bugün kaşarlı sucuklu menemen tarifini vereceğim. Çok nefis bir menemen olup aile halkından tam not almıştır.Ben bu güzelliği sizlerle paylaşmak istedim.Tarifimiz 
4 -5 kişilik
Hazırlama süresi:20-25 dakikadır.
Malzemeler:
-Yarım kangal sucuk,
-4-5 tane domates,
-2 tane yeşil biber,
-2-3 tane sarımsak,
-4 tane yumurta,
-3-4 yemek kaşığı zeytinyağı,
-tuz,karabiber,pul biber,
-Yarım kase rendelenmiş kaşar,
süslemek için: ince kıyılmış maydanoz
Yapılışı:
 -Öncelikle malzemelerin hepsiniz doğrayıp hazırlıyoruz.
-Domatesleri,biberleri küçük küçük doğruyoruz.
-Sucuğu yarım daire şeklinde doğruyoruz.Sarımsakları küçük küçük doğruyoruz.
-Tavaya yağı alıyoruz sucuğu ekliyoruz.Pişen sucukların üzerine  biberleri ekliyor ve pişiriyoruz.
-Daha sonra domatesleri ve sarımsakları ekliyoruz ve pişiriyoruz.
-Tuz ,karabiber ve pul biberini isteğinize göre ekleyin.
-Pişen malzemelerin üzerine iyice çırptığımız yumurtalarımızı ekliyor ve tavamızın ağzını kapatıyoruz.
-Yumurtalarımız piştikten sonra menemenimiz hazır,üzerine rendelenmiş kaşar ve  ince kıyılmış maydanozları ekliyor ve servis ediyoruz.
-Afiyet olsun