31 Ağustos 2013 Cumartesi

KAHVALTILIK DOMATES SOS

Yaz günlerin en güzel yanı sebze meyve yemenin tadına varıyorsunuz mis gibi kokuyor sebzeler. Her sebze meyveyi mevsiminde yemekten yanayım. Şimdi yazı ne yiyorsak kışında yeme şansımız var ama tadı aynı mı? Hayır, tabii ki sanki naylon yiyorsunuz gibi tatsız tuzsuz bir şey. İşte domatesin biberi doğal mis gibi olduğu şu günlerde bu kahvaltılık sosu yapmanızı tavsiye ederim. Lezzeti harika yedikçe iştahınız açılıyor benden söylemesi.
Malzemeler:
-3-4 tane orta boy domates,
-2 tane orta boy yeşilbiber,
-3 diş sarımsak,
-1 orta boy kuru soğan,
-3 yemek kaşığı zeytinyağı,
-1 çay kaşığı kekik,
-1 yemek kaşığı tereyağı,
-tuz, yaprak biber
Yapılışı:
-Soğanlar yemeklik doğranır ve zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavrulur.
-Biberler çekirdekleri ayrılmadan yemeklik doğranır ve soğanların üzerine eklenir kavrulmaya devam edilir.
- Domateslerin kabukları soyulup küp küp doğranır ve soğanla biberin üzerine eklenir pişirilmeye devam edilir.
-Tereyağı eklenir. Sosun içine sarımsaklar, kekik, tuz pul biber eklenir. Sosun bütün malzemeleri piştikten sonra servis edilir. Ekmeğinizi sosa bandırarak afiyetle yemenizi öneririm.
Afiyet olsun.

6 AYLIK BEBEKLERDE EK GIDAYA GEÇİŞ


Efendim daha önce az bir giriş yaptık ek gıda işine.1. hafta ve 2. hafta yaptığımız denemeleri yazmıştım, çok yorucuda oldu ama başlamış olduk bir kere:)) Başlamak bitirmenin yarısıdır Bir ay aşağı yukarı aynı mücadele devam etti.
3.HAFTA:
İlk haftalarda biraz alıştırma yaptık artık yavaş yavaş artırmaya başladık.
Sabah ,öğlen,akşam ve gece anne sütü veya devam mamasına devam ediyoruz.
Ara öğünleride kuşluk ve ikindin vermeye devam ediyoruz.
3.Hafta artık meyve suyunu ve meyve pürelerini artırıyoruz.Kuşluk 5-6 kaşık armut suyu , ikindin 3-4 kaşık elma püresi şeklinde .Yeni bir meyve denediğimizde eğer bebiş sevmemişse ısrar etmeyip 3-5 gün o yiyeceğe ara veriyoruz belli bir süre sonra tekrar deniyoruz.
3. hafta elma ve armut püresi ve suyunu verdik
Biz bu hafta yoğurt denemesi yapmadık bir hafta aradan sonra tekrar deneyeceğiz.
4.HAFTA:
Bu hafta kahvaltıda da yeni bir lezzet denedik.
40 ml süte+1 çay kaşığı tuzsuz peynir+1 çay kaşığı ekmek kırıntısı mama kıvamına getirilip 1 kaşık kadar bebeğe verilir.Çok ısrarcı olmamakta fayda var çünkü ilk kez deniyoruz:)))
Kuşluk ve ikindin :
elma +armut suyu 30 ml
elma+1 çay kaşığı pekmez 30 ml,
elma+havuç suyu 30 ml,
1 çay kaşı muz aman dikkat muzu fazla vermemekte fayda var kabızlık sıkıntısına neden olabiliriz.
orta boy elma püresi,
1 çay kaşığı muz püresi,
havuç+armut 30 ml
armut suyu 40 ml
elma suyu 4o ml
Bu denemelerimizde de armudu sevdi elma ve havucu pek sevmese de biraz yedirmeyi başardık.
Not: foto netten alıntıdır.Mama yerken bizim halimizi çok iyi anlatıyor:))

 Lütfen dikkat:Bu menü örnek bir menüdür.Siz bebeğinizin özelliklerini keşfedip ona göre bir menü oluşturabilirsiniz.İlla burada yazılı 30 ml bir yiyeceği yedireceksiniz diye bir kural yok.Bunlar tahmini ölçüler olup sizlere bir yol ışık olması açısından yayımlıyorum unutmamalı ki her bebek kendine özeldir. Bizim doktorumuz ben ısrar ettim diye örnek bir liste verdi.Zamanla kendiniz bir düzen ayarlarsınız dedi.



14 Ağustos 2013 Çarşamba

FIRIN POŞETİNDE TAS KEBABI

Aslında tas kebabının orijinali fırın poşetinde olmaz.Çok eski tariflerden Osmanlı mutfağından bir tarif.Bir çok yerde tas kebabı diye rastladığım kebaplar maalesef aslından çok uzak.Resmen patates yemeği başka bir şey değil.Hele salça falan ekleyenler var .Yok güzelim bu yemekte salça yok.Bu yemek kuzu eti ile olur dana eti olmaz.
İçerisinde havuç yoktu ben ekledim.Gerçekten de nefis oldu.İlk zamanlarda ben bu yemeği kuzu eti,arpacık soğan ve baharatlarla harmanlayıp  derin bir tasın içine yerleştirip.Geniş bir tepsiye kapatıp öyle pişiriyordum.Çok lezzetli oluyordu hatta.Tastan dışa çıkan suyuna pilav yapar öyle ikram ederdim enfes bir lezzet olurdu ama bu kadar zahmeti boşa çekmişim.Fırın poşetinde istediğim lezzeti yakaladım.Üstelik çokta pratik.Gelelim bu lezzetli ve pratik tarife:
Malzemeler:
-yarım kg kuzu kuşbaşı,
-2 tane orta boy patates,
-8-10 tane arpacık soğan,
-4-5 diş sarımsak,
-1 tane orta boy havuç(orijinalinde yok ama ben minik kızım yesin diye ekledim.)
-1 çay kaşığı kekik,
-1 çay kaşığı karabiber,
-1 çay kaşığı pul biber,
-tuz,1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı:
-Genişce bir kabın içine kuzu etini,alıyoruz.
-Patatesleri küp küp doğruyoruz,
-Soğanların ve sarımsakların kabuklarını soyuyoruz,
-Havuçları halka halka doğruyoruz,
-Malzemelerin hepsini ve baharatları  geniş bir kapta harmanlıyoruz ve fırın poşetine alıp 180 derece fırında 45 dakika kadar pişiriyoruz.Fırın poşetinde iğne ile bir iki delik açmayı unutmayalım.
-Piştikten sonra poşetten  servis tabağına alıyoruz.
Afiyet olsun.