21 Kasım 2012 Çarşamba

LAHMACUN YAPIMI

Efendim lahmacun milletce sevdiğimiz bir yemektir.Hele güzel yapılırsa tadına doyum olmaz.Öyle sanıldığı kadar zor değildir.Yalnız biraz zaman alır uğraştırıcıdır.
Bazı arkadaşların lahmacun fırını imkanı yok ama onlarda kendilerine lahmacun yapma makinası almışlar ve lahmacunlarını evde kendileri yapıyor.Almanya da yaşayan arkadaşlardan dinlemiştim evde lahmacun makinesinede lahmacun yaptıklarını.
Biz bu konuda şanslıyız sanırım Evde iç malzemesini hazırlıyoruz mahalle fırında pişip ağzımıza düşüyor:))
Şimdi fırınlar lahmacunun hamurunu makinede açıyor ekmek kısmı incecik oluyor.Be fotoğraftaki lahmacunu annemlerin fırınında yapıldığı için ekmek kısmı biraz kalın çünkü amca lahmacunun hamuruna eliyle şekil vererek açmakta.Ekmek kısmı  biraz kalın olsada lezzet aynı.
Malzemeler:(35-40 tane çıkıyor)
-1kg orta yağlı kıyma,
-1kg kuru soğan,
-yarım kg domates,
-4-5 tane yeşil biber,
-1 tane kırmızı etli biber,
-1 demet maydanoz,
-1 çay bardağı zeytinyağ,
-2 kaşık yoğurt,
-1 tatlı kaşığı tuz,
-1 tatlı kaşığı kırmızı yaprak biber,
-1 çay kaşığı karabiber,
-1 yamek kaşığı biber salçası( ben kullanmadım)
Yapılışı:
-Öncelikle maydanoz,biber,domates yıkanır doğranmaya hazır hale gelir,
-Sıra geldi soğanları soymaya.Soğan soyma işi biraz meşakatlidir.:)Soyduğumuz doğanları mutfak robotunda incecik kıyoruz ve bir süzeğe alıyoruz üzerinden su geçiriyoruz ki acısı ve kokusu gitsin diye.Sonra suyunu sıkarak lahmacun yapacağımız geniş bir tepsinin içine alıyoruz.
-Domateslerin suyunu sıkıp ince ince doğruyoruz.Biberleri ve maydanozu ince ince kıyıp tepsiye alıyoruz.
-Eti ,zeytinyağı,karabiberi,kırmızı biberi,salçasını,tuzunu ve 2 kaşık yoğurdu ilave edip lahmacunluk harçımızı elimizle karıştırıyoruz.İç harcımız fırına gitmeye hazır.
Afiyet olsun.
Notlar:
*Ben salça kullanmadım ama eşim lahmacunda salça sevmiyor diye ama kullanmanıız tavsiye ederim Lahmacuna renk ve tat veriyor.
*Eti orta yağlı alıp yaparken zeytinyağ eklemek bence daha sağlıklı.
*Yoğurdu neden eklediğimize gelince bu bir mutfak sırrı atalarımızdan bize etin lahmcunun içinde topak topak olmasını engelliyor.
*Efendim lahmacunu yaptınız fırından geldi sıcak sıcak tepsiyi acıp şöyle bir alt üst etmekte fayda var yoksa hamursu bir tat oluyor.Yapacağınız şey basit lahmacunları ikili ikili alıp gazete serdiğiniz bir tepsinin içine yayıp daha sonra soğumadan tepsisine tekrar toplayın.
Servis önerisi:
*Lahmacunun yanında içecek olarak.mutlaka ayran tercik edin
*Lahmacunu fırına gönderirken yanında yarım kgde patlıcan közletin.Közlenen patlıcanların kabuklarını soyup lahmacunla servis edin.Lahmacunun içine pervazını, patlıcanını ekleyip dürüm yapıp yemenizi tavsiye ederim muhteşem bir lezzet oluyor.Efendim benden söylemesi.
Lahmacunun yanında pervaz olmazsa olmaz:
Pervaz yapımı
Malzemeler:
*2 tane kuru soğan,
*1 demet maydanoz,
*Sumak ekşi tozu, veya limon,
*tuz
Yapılışı:
Soğanları halka halka ,maydanozu ince ince doğrayıp ekşi tozunu,tuzunu ekleyip karıştırıyoruz.İkrama hazır.Ekşi tozunuz yoksa yerine limon sıkabilirsiniz.
Afiyet şifa olsun
 
 

3 yorum:

  1. yemin ederim canim çektii :)) belçikayada yollarsaniz sevinirim :p

    elerinize saglik

    bisous bisous

    YanıtlaSil
  2. Belçikaya acılı bir lahmacun yolluyorum ayranı hazır et canım:))

    YanıtlaSil
  3. Neşe'ciğim,
    Yiyenlere afiyet olsun!

    YanıtlaSil

ÇOK TEŞEKKÜRLER ,

ZİYERETİNİZ VE YORUMLARINIZ BANA İLHAM VERİYOR.:)))