29 Ekim 2012 Pazartesi

YASSI KÖFTE

   Bu köfte bir çok yörede yapılıyor aslında ismi farklı tadı aşağı yukarı aynıdır.Hali hazırda taze kurban etleride varken yapmanızı tacsiye ederim.Yapımı biraz zahmetli ama lezzeti için değer doğrusu.Ben zor işlerin üstesinden gelirim diyorsanız bu köfteyi denemelisiniz derim.Köftenin yapılışı iki aşamadan oluşmakta.Birinci aşama bulgur ile etin buluştu kısım ikinci aşama ise hazırlayıp haşladığımız köftenin sosla buluştuğu kısım diyebiliriz.
Bu malzemelerle 8-9 kişilik yemek çıkıyor.Bu kadar çok köfteyi ne yapacağım diye düşünüyorsanız,ihtiyacınız kadarını yemek yapın kalan kısmını derindondurucuya koyarsınız canınız istediğinde hazır köfte:))
1.AŞAMA
Köfte  kısmı için malzemeler:
-1kg köftelik bulgur,
-yarım kg yağsız kıyma,
-1 çay kaşığı karabiber,
-1 tane orta boy kuru soğan,
-tuz ve yaprak biber,
-2 kase kadar su,
-tuz,
Yapılışı:
1.Bulguru, eti, ince ince doğranmış soğanı, karabiberi, tuzu ve biberi geniş bir yoğurma leğenine alıp elimizle karıştırıyoruz.
2.Köfteyi yoğururken yanımız geniş bir kâsenin içine su koyuyoruz. Sudan az az ilave ederek elimizle yoğuruyoruz. Burada maksat köftelik malzemelerin iyice özdeşleşmesi
3.Yoğurma işini et makinesi ile de yapabiliriz.Malzemelerin hepsi birbirine özdeşleşene kadar yoğrulur. Sert bir hamur kıvamına benzer son hali.
4.Elimizi ıslatarak köfte harcından bir miktar kopartıyoruz ve misket büyüklüğünde parçalara ayırıp elimizin ayası ile bu parçaları yuvarlıyoruz ve sonra yassılaştırıyoruz. Aralarda elimizi ıslatıyoruz ve köfte bitene kadar bu işleme devam ediyoruz.
5.Yapılan köfteler geniş bir tepsiye konur. Köfteler tepsinin içine konmadan önce tepsi az biraz unla unlanırsa ,köftelerimiz tepsiye yapışmaz.
6.Daha sonra geniş bir tencereye yarısına kadar su konur.Su kaynamaya başlayınca içine az bir tuz atarak haşlanır. Haşlanan köfter süzülerek soğumaya bırakılır
2. AŞAMA
Malzemeler:
-2 kase haşlanmış bulgur köfte,
-2 tane domates,
-2 yemek kaşığı zeytinyağı
-1 demet ince kıyılmış maydanoz,
-2 diş ezilmiş sarımsak,
-tuz , pul biber
Yapılışı:
Bu yemek genellikle Adana yöresinde yapılır ama Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay yöresinde de bilinir. Zaten bu bölgelerin yemekleri birbiriyle benzerlik gösterir.
Tenceremize zeytinyağımızı alıp kabuğu soyulup küçük küçük doğranan domateslerimizi ekleyip kavuruyoruz. Domateslerin pişmesine yakın içine sarımsakları rendeleleyip karıştırıyoruz. Haşlanmış köfteleri, tuzu ve pul biberi ekliyoruz. Karıştırıp servis tabağına alıyoruz. Üzerine ince ince kıyılmış maydanozlarla süslüyoruz ve servis ediyoruz.
Afiyet olsun.

4 yorum:

  1. Neşecim nefis bir köfte olmuş..ellerine sağlık...canım..

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık.bulgurlu yemekelre bayılırım.Tam benlik bir yemek .İçli köfte sevenler için alternatif bir tarif...

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık canım çok leziz görünüyor afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
  4. süper görüntü,eminim lezzetli dir,ellerine sağılık.

    YanıtlaSil

ÇOK TEŞEKKÜRLER ,

ZİYERETİNİZ VE YORUMLARINIZ BANA İLHAM VERİYOR.:)))