17 Ocak 2011 Pazartesi

KURULUK DOLMASI

Kuruluk dolması Adana,Gaziantep,Şanlıurfa ve Kahramanmaraş yöresine ait bir yemektir.Bu bölgelerin yemek kültürleri birbirine çok yakındır.Hatta Hatay yöresinde katabiliriz bu gruba.Genelde kış günlerinde bir çok evin sofrasında rastlamak mümkündür bu lezzete.Acı,ekşi sevenlere tavsiye ederim.Bu arada bu kuruluk dolmasını kıymalı da yapabilirsiniz.O şekilde de tadına doyum olmaz.Yanında  turşu ve ayranda varsa değmeyelim keyfinize:))
Kuruluk dolmamızın içi pişirilerek hazırlanıyor.Sonra haşlanan kurulukların içine dolduracağız. Burada için pişirilmesinin amacı kurulukları haşlamış olmamızdır.
Malzemeler:
25 tane Kuruluk patlıcan,
15 tane kuruluk biber,
1,5 su bardağı kırık pirinç,
1,5 yemek kaşığı biber salçası
2 tane domates,
2 tane yeşil biber,
2-3 tane kuru soğan,
1 demet maydanoz,
2 çay bardağı zeytin yağ,
1 tatlı kaşığı kuru nane,
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber,
1 çay kaşığı toz karabiber,
2-3  diş ezilmiş sarımsak
1 tane orta boy havuç(rendelenmiş)
1 avuç kadar pilavlık bulgur (ince çekilmiş),
                   1 tatlı kaşığı sıvı sumak ekşi(nar ekşisi-limon tuzu-limon suyu da olabilir o sizin ekşi kültürünüze bağlı bizim oralarda sıvı sumak ekşi kullanılır),
tuz.
1,5 su bardağı sıcak su
Yapılışı:
-Patlıcan kuruluklarını 20-30 dakika haşlıyoruz.(Tırnak geçene kadar)Biberleri biraz daha sonra ekliyoruz.Bir 10 dakika da biber kuruluklarını haşlıyoruz.Biber kurulukları patlıcana oranla daha erken haşlanır.Biberlerede tırnak testini yapıyoruz:)
-Kuruluklar haşlandıktan sonra süzgeçten süzülür ,üzerinde soğuk su tutulur.
İç malzemesinin hazırlanışı:
-Soğanı zeytinyağı ile pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Bu şekilde sotelendikten sonra içine ; rendelenmiş havuç ve minik minik doğradığımız  biberi,domatesi, sarımsağı ekleyip 2-3 dakika  pişiriyoruz ve salçasını ekleyip karıştırıyoruz..
-Daha sonra ayıkladığımız yıkadığımız pirinç kırıklarını ve bulguru içine ekle karıştır.
-Sırada baharatlar var,pul biberi,naneyi,karabiberi,tuzu,ekşiyi ,ekle hepsini bir karıştır
-Son olarak ince ince kıydığımız maydanozlarımızı ekle karıştır.
-Yağını ekşisini kontrol edin.Az ise ekleyebilirsiniz.Ben yağını biraz az koyarım .Yağ ve ekşisi sizin keyfinize kalmış tabi abartmamak şartıyla:)))))
-Kuruluklarımızı hazırladığımız iç ile dolduruyoruz.
-Tenceremizin tabanına birinin ağzı diğerinin dibine gelecek şekilde diziyoruz.
-En süt kısmına tencerenin üzerini tam kapatacak şekilde bir tabak ile kapatıyoruz.Veya dolma taşı da konabilir üzerine
-Benim iç malzemeler biraz fazla geldi Evde pancar yaprağım vardı onu sardım:))
-Sıcak suyunu ilave edip tencerenin kapağını kapatıyoruz.
-Kaynamaya başlayınca kısık ateşte pişirmeye devam ediyoruz.Tahminen 30-40 dakikada pişiyor
-Piştikten sonra içinde kalan suyu süzün ki dolmanız hamur gibi olmasın.Eğer çok pişmiş sevmiyorsanız ben biraz diri severim diyorsanız pişirme süresini kısaltabilirsiniz..
Servis yaparken limon ,maydanoz ile süsleyebilirsiniz..
Afiyet olsunn
Notlar:
1-İç harcını önceden pişirdiğimiz için doldururken iç  harcını az koymayın . Çünkü çiğden hazırlanan iç gibi fazla şişmez içi.
2 -Dolmaları tencereye dizdikten sonra üzerine az biraz tuz serperiz.
3-Pişmesi için üzerine ekleyeceğiniz su,dolmadan iki parmak aşağıda olmalı.Eğer pişmedi ve suyu bittiyse üzerine biraz sıcak su ekleyebilirsiniz. Fazla su da dolmanın hamur gibi olmasına neden olur. 
4-Bulgur ne alaka diyebilirsiniz  bu eski bir yöntemdir. Dolmanın içindeki yağı tutup suya karışmasını engeller. Dolmamızın lezzetini artırır.
5-Pişme süresi birazda kurulukların cinsine bağlı.25 dakikadan sonra bir tane çıkarıp pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz.
6- İsterseniz  servis yaparken üzerine zeytin yağı , sarımsaklı ve naneli sos yapıp üzerine gezdirebilirsiniz.Yada sarımsaklı yoğurtla yiyebilirsiniz..Orası size kalmış


6 Ocak 2011 Perşembe

PATATES KAVURMASI

Efendim patatesin her halini seven biriyseniz benim gibi bu halinide seversiniz diye düşünüyorum.Pratik bir tarif.Yapımı çok mu çok kolay.
Malzemeler:
-4-5 tane haşlanmış patates,
-1 tane orta boy kuru soğan,
-Yarım yemek kaşığı biber saçası,
-tuz,biber,karabiber,reyhan(fesleğen) bir tutam,
-2 yemek kaşığı sıvı yağ
-üzerine yarım demet maydanoz,
Yapılışı:
-Patatesler haşlanır ve küçük küçük doğranır.
-Tavanın içerisine yağ alınır ,yağ ısınınca küçük küçük doğranan soğanlar eklenir ve kavurulur.Soğanlar kavrulduktan sonra salçası eklenir karıştırılır.Doğranılan patateslerde katılarak  2-3 dakika kavrulur.
-İndirmeye yakın baharatlar eklenir ve karıştırılır.Servis yaparken üzerine ince kıyılmış maydanozla süslenir.
Afiyet olsun

4 Ocak 2011 Salı

ZEYTİNLİ KURABİYE


ZEYTİNLİ KURABİYE (DENİZ ÖĞRETMENİN KURABİYESİ)
Efendim bu güzel kurabiye sevgili öğretmen arkadaşımdan.İlk yediğimizde hepimiz çok beğendik.Tarifini almıştım kaybettım sonra bir daha istedim sağolsun kendiside getirdi.Bu tarif gazetede yayınlanmış ama ne zaman hangi gazete belli değil.Ama gerçekten çok nefis ve değişik bir tarif.
Malzemeler:(6 kişilik)
-1 çay bardağı sıvıyağ,
-1 çay bardağı margarin,(eritilerek konulursa daha kolay karışıyor)
-1 çay bardağı yoğurt,
-1 paket kabartma tozu,
-1 çay kaşığı sirke,
-1 tatlı kaşığı pul biber,
-10 adet turşulu zeytin,
-1o adet siyah zeytin,
-1 çay bardağı ceviz,
-Aldığı kadar un
-1 çay kaşığı tuz,
Yapılışı:
-Sıvı yağ,margarin,yoğurt,kabartma tozu,sirke,tuz,pul biber,turşulu zeytin,siyah ayıklanmış zeytin ve aldığı kadar un eklenir ve hamur haline getirilir.
-Ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak yuvarlak şekiller verilir.
-Üzerine yumurta sarısı sürülür.
-180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Daha sonra afiyetle yenir. 

3 Ocak 2011 Pazartesi

MERCİMEK ÇORBASI

Bence çorbaların hası mercimek çorbasıdır.Soğuk havalarda insanın içini ısıtır.Aslında çorba çeşitlerinin hepsi birbirinden güzeldir.Şu soğuk havada içinizi ısıtacak bir mercimek çorbası tarifi yazayımda içimiz ısınsın istedim:) Çok sade bir mercimek çorbası ,içine hiç birşey eklemedim.Normalde içine soğan,havuç,patates,biber,çeşitli baharatlar eklerim ama bu defa böyle sade ve sade olsun istedim.
Malzemeler:(3-4 kişilik)
-1 çay bardağı kırmızı mercimek,
-3 su bardağı sıcak su
-2 yemek kaşığı zeytin yağı,
-tuz,
-üzerine pul biber,
-limon
Yapılışı:
-Öyle kolay ki mercimek çorbasının tarifi ,yemekten anlamayan bile yapar,Mercimeği yıkayıp derin bir tencereye alıyoruz.Üzerine sıcak suyunu ,tuzunu ekliyor ve pişmeye bırakıyoruz.Tencerenin ağzını tam kapatmıyoruz ki taşmasın.
-Mercimekler 15-20 dakika pişince eriyor o zaman içine yağını ekliyoruz ve bir iki taşım daha kaynatıyoruz.(İstenilirse yağını bir tavada ısıtıp ekleyebilirsiniz ben direk içine ekledim)
-Çorbanızı sulu seviyorsanız suyunu eklerken biraz daha sıcak su ekleyin.
-Piştikten sonra üzerine kırmızı pul biber ekleyerek servis yapıyoruz.
Afiyet olsun:)